VAAG

Afstudeerscriptie over de ongesteldheid van de gecreëerde perceptie op menstruatie. Een kritische analyse op de beeldcultuur rondom menstruatie. 



“Er leeft veel schaamte rondom menstruaties. Er wordt onbewust al op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten dat je tekenen van menstruatie moet verstoppen. Het is niet alleen voor het zelfbeeld van menstruerende mensen van groot belang om het menstruatietaboe te doorbreken en te destigmatiseren. Ook is het belangrijk omdat het taboe, het niet praten over menstruatie, kan resulteren tot een inslag op eigen veiligheid en gezondheid. Denk hierbij aan klachten die worden genormaliseerd en onjuiste diagnoses, maar ook aan bijvoorbeeld menstruatiearmoede.

Menstruaties bespreekbaar en zichtbaar maken is een proces in ontwikkeling. Ontwerpers kunnen hier een grote rol in spelen. Beelden kunnen namelijk een ontzettend sterke overtuigingskracht hebben, beeldmakers spelen hier als geen ander op in. Deze beelden kunnen zowel positieve als negatieve invloed hebben op de perceptie van onderwerpen als deze.

Door de jaren heen is er een bepaald beeld opgebouwd over menstrueren, waarin menstruaties moesten worden verstopt, en het als vies gezien werd. Dit beeld heeft lang stand gehouden en zit nog steeds diep in de maatschappij geworteld. Langzaam wordt dit beeld afgebrokkeld, en gewerkt aan een nieuw beeld van menstruatie, waarin het draait om een realistisch en inclusief beeld.”

Klik hier om de scriptie te lezen.